Fáradtság és feszültség ellen legyen az otthonod a nyugalom szigete!

Címkék: Rend Színek
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A valódi feltöltődést, kikapcsolódást a legtöbb ember jellemzően egy otthonán kívüli nyaralóhelyen tudja csak elképzelni. Pedig az lenne a legjobb, legkézenfekvőbb, hogyha a saját otthonunkban is meg tudnánk valósítani ugyanezt. Nézzük a magyar térrendezés szerint, hogy a környezetünk energiája hogyan tudja az ellazulás szolgálni.

A lakás, ház és lakója szoros összefüggésben vannak egymással, tehát az ember tulajdonságait, gondolatait, beállítottságát tükrözi a környezete.

Milyen a pörgős emberek otthona?

Pörgés szavunk tökéletesen kifejezi azt az állapotot, amikor az ember túlhajtja magát és nem halad előre az úton, hiszen szimbolikus értelemben a körbe-körbe mozgás egy bizonyos élethelyzetből való kilépés képtelenségét mutatja. Jobb helyzetbe kerülünk akkor, ha felismerjük azt a tényt, hogy mi is ebben a cipőben járunk. Ugyanis így már világossá válik, hogy min kell változtatnunk. Ha nagyon szeretnénk és koncentrálunk a megoldásra, akkor előbb utóbb a módját is meg fogjuk találni.

Zsúfoltság jellemzi a lakást, azaz arra sincs ideje, hogy kiválogassa és rendezze a körülötte lévő tárgyakat. A szorosan beosztott napirendet nemcsak a teleír határidőnapló, hanem a zsúfolt asztalok, polcok is tükrözik. Az időgazdálkodásunkat is mutatja, hogy mennyire használjuk ki a rendelkezésünkre álló teret. Természetesen a siető órák is az állandó sietést serkentik.

A túlzott rendetlenség, de a túlzottan merev rend is utal arra, hogy valahol felborult az egyensúly az életünkben. A merev rend fenntartása hatalmas munka, ezért állandó feszültséget generálhat az emberben.

A színek erős hatással vannak az emberre, emiatt ahol az erős, élénk színek dominálnak, ott az állandó aktivitás a jellemző. Főként a vörös, narancs és sárga színek erős árnyalatai serkentenek.

Az elektromosság szintén növeli a bennünk lévő feszültséget. A TV, rádió, számítógép, mobiltelefon és egyéb elektromos berendezések közelében csökken az ember energiaszintje és emiatt zaklatottá, idegessé válhat.

A magyar térrendezés szerint az életterünk tájolása különösen fontos. A déli terület energiaszintje mutatja a mozgékonyságunkat, tettvágyunkat. Azokban a lakásokban, ahol a déli oldalon nyitott felületek, nagy ablakok vannak biztosan nehezebben lehet megnyugodni, kikapcsolni. Ez a hatás nyáron erősebb. Ezt ellensúlyozhatjuk sötétítőfüggönyökkel, árnyékolással. A másik megoldás lehet, ha a lakásunk nyugati részét erősítjük, ami arra fog késztetni, hogy többet pihenjünk. Alakítsunk ki egy pihenősarkot, ahol meditálhatunk, olvashatunk, zenét hallgathatunk stb. Sok embert az alkotás tud kikapcsolni, ezért jó, ha van egy olyan hely a lakásban, ahol ezt zavartalanul csinálhatjuk.

Nézzünk még néhány tippet, amivel nyugodtabbá tehetjük az otthonunkat:

Színek

Pihentető színekkel vegyük magunkat körül, ilyenek a fehér és a pasztellszínek. A legmegnyugtatóbb hatás a zöld szín váltja ki az emberben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Illatok

Az aromaterápiás olajok kiváló hatással vannak az emberre. Párologtassunk levendula, rózsa, ylang ylang, citromfű, narancs, orbáncfű illóolajokat.

Hangok

Főként a panel és a társasházi lakásokban lehet gond, ha áthalljuk a szomszédok „életét”. Javaslom, hogy ahelyett, hogy bosszankodnánk rajta, tegyünk be halk zenét, ami akár állandóan szólhat. (komolyzene, relaxációs, meditációs zenék). A családi házban élők ritkán hallják a szomszédokat, ők megengedhetik maguknak a csendet. A háttértévézés és rádiózás sem hagyja az ember agyát tökéletesen kikapcsolni. Engedjük meg magunknak, hogy néha a telefont és a csengőt is lehalkítjuk és „kivonulunk egy órára a világ zajából”.

A berendezés harmóniája nagyon sok tényezőtől függ, most kiragadunk néhányat. A magyar térrendezés nem javasolja a tükröket a lakásba. Ezzel szemben ma éppen az a tendencia, hogy egyre több és egyre nagyobb tükrök uralják a mai lakásokat. A tükör másik dimenziókba nyit kapukat, így zavarhatja az itt élők világát. Főként a hálószobából mellőzük, hogy pihentető legyen az alvásunk.

Fentiekben ízelítőt adtunk a pörgés, a nyugalom és térrendezés kapcsolatáról. A téma sokkal mélyebb ennél és mivel minden lakás egyedi, így számtalan egyéni variáció létezik.