Szakrális helyek Erdélyben – Auránk tökéletes feltöltése utazással

Ahhoz, hogy a hétköznapok stresszes életmódját elfeledjük és feltöltve érkezzünk vissza a „szürke hétköznapokba” egy utazás során testi, lelki és szellemi táplálékot is magunkba kell szívni. Az egyensúly, az EGÉSZ-SÉG állapota csak ilyenformán érhető el. Nem elég, ha testünket kényeztetjük és a nyaralás abból áll, hogy fekszünk a vízparton és napozunk, eszünk, iszunk kedvünkre. Egy ilyen nyaralás a gyökér, a szakrális és az erőcsakránk energiáit erősíti főként.

Ha tartalmasabb útra vágyunk tökéletes uticél Erdély. Az érintetlen természet szépsége lenyűgöző a tőlünk néhány száz kilométerre fekvő tájakon. Ez a terület nemcsak természeti szépségekben gazdag, hanem műemlékekben is. Gyönyörű templomaival, kazettás mennyezeteivel felemelő élményt ad. Rovásírásos emlékei visszavisznek a múltba. A táltosok emlékét idézik az ősi szertartási helyek, amelyek általában nem forgalmas turistacélpontok. Sokszor földutakon közelíthetőek meg ezek a helyek, de higgyük el megéri.

Énlaka – székely rovásírásos kazetta az unitárius templom festett famennyezetéről ( 1688)

Énlaka – székely rovásírásos kazetta az unitárius templom festett famennyezetéről ( 1688)

Egy ilyen út a lelkünket is felvidítja, mivel a határon túl élő magyarok testvérükként fogadnak és szeretettel látnak vendégül. Ételeikbe „belefőzik” szeretetüket. Az ízletes ételeket hagyományos népi bútorokkal berendezett környezetben fogyaszthatjuk.

Falusi vendéglátás

Falusi vendéglátás

A hegyi túrák során az ember megismeri saját képességeit, korlátait. Még a legstresszesebb ember is „felemelkedik” nemcsak fizikai síkon, hanem szellemileg is nyitottabbá válik. Nem véletlen, hogy a világon nagyon sok szent hely fekszik magaslatokon, hegycsúcsokon. Ilyen helyeken az ember közelebb kerülhet Istenhez.

A Detonáta bazaltorgonái Bucsony faluból gyalogosan közelíthetők meg. A 2,5 km-es nehéz túra fáradalmaiért kárpótol a 400 méter hosszú, 100 méter magas bazaltoszlopok látványa.

Csodálatos élmény a fenyőerdő puha szőnyegén lépkedni. A bazalttömbök közötti üregekben nyáron is megmarad a hó. A hatalmas kövek mellett az ember törpének érzi magát.

A kövekhez kapcsolódó monda röviden: A magas hegyek a népi mondavilágban sokszor óriások és tündérek lakhelye. Történt egyszer, hogy egy óriáslegény szerelmes lett egy tündérlányba. Az óriáslegény apja dühében meg akarta ölni a tündérlányt, mérgétől a hegyek völgyek remegtek. Az óriáslegény a végsőkig kiállt szerelméért és megölte apját. A föld megnyílt és elnyelte a szerelemeseket, testükből lettek a Detonáta oszlopai.

Likas kő

Likas kő

A Likas kő Hargita megyében található, a Székelyudvarhelyről Szovátára vezető út jobb oldalán fekvő tisztáson, Korond előtt 3 kilométerre. A kő közepén egy szabályos karvastagságú lyuk látható. A likas kő egy kőkör közepén helyezkedik el. Ha beállunk a kőkör középpontjához és megérintjük a követ érezhetjük az energiaáramlást. Csodálatos érzés, ha elcsöndesedünk és hagyjuk, hogy a kő beszéljen hozzánk…

A Likas kő mondája: Tartod várában lakott a rossz tündérek gonosz királynője. Egy másik várban pedig a jó tündérek királynője, Firtos lakott. Tartod féltékeny volt Firtos szépségére, ezért le akarta rombolni Firtos várát. Ördögöket hívott segítségül, akik csak úgy tudtak bejutni a várba, hogy a várkapu jobb félfája alatt lévő követ egy vasrúd segítségével kimozdították. Villám csapott beléjük, Tartod és az ördögök is porrá égtek. A kőbe szúrt vasrudat szétolvasztotta a villám, a kő pedig leesett mai helyére.

Csupán egy kis ízelítővel szeretnék kedvet csinálni mindenkinek egy Erdélyi utazáshoz, amelyből a Csíksomlyói zarándokhely nem maradhat ki. Erdély leghíresebb búcsújáróhelye a Székelyföld szívében a magyarság legnagyobb találkozóhelye. A Csíksomlyói Szűz Mária csodatévő erejének köszönhetően nagyon sok beteg meggyógyult és gyógyul meg ma is.