Lelki megújulás a tavaszi nagytakarítással

Rend a lelke mindennek”- szól a közmondás. A tavaszi nagytakarítás egy rituális cselekedet. Mivel a magyar térrendezés szerint a ház az embert jelképezi, így a háza, otthona utal testi, lelki, szellemi állapotára. Ahhoz, hogy valóban lélekben is felkészüljünk az ünnepre meg kell tisztítani otthonunkat és saját magunkat is. Ez igazán akkor lesz hatásos, ha áldozatot hozunk és böjtölünk, méregtelenítünk. A megújulást csak így kapjuk meg a feltámadás ünnepén. Amikor az ember böjtöl nemcsak a teste tisztul meg, hanem a gondolatai is. A mértékletes táplálkozás, esetleg léböjt csodát tesz a szervezettel. A lelki nagytakaritás segít abban, hogy megérző-képességünk kifinomulttá váljon, fogékonyabbá válhatunk a szellemi energiákra.

Mielőtt belefognánk a takarításba kezdjünk a lomtalanítással. Tegyük ki, ajándékozzuk el a nem használt holmikat. Nézzük át a szerkényeket, a szerkény tetejét, a lépcső alját, gardróbot, spejzt, pincét, garázst. Biztosan találunk olyan dolgokat, amik már nem működnek ill. amire nincs szükségünk. Ilyen lehet pl.: a nem használt kondigép, elromlott lemezjátszó, kinőtt ruhák, videókazetták, bakelit lemezek, romlott befőttek stb. Ahhoz, hogy a változás energiáját be tudjuk engedni az életünkbe, el kell engednünk a régit és teret kell engednünk az újnak.

Alapos takarítás, lemosás, azaz a fizikai szennyeződések eltávolítása nélkülözhetetlen tavasszal. Ahhoz, hogy lakásunk is megújuljon a víz tisztító erejével fel kell frissíteni. Olyan helyeken is ki kell takarítani, amire a szokásos heti takarításnál általában nem jut időnk. Így a garázs, pince, gardrób, spejz, padlás stb. Tehát mindazok a helyiségek, amiket hajlamosak vagyunk elhanyagolni egy-egy gyors takarításnál. A pókhálók eltávolítása is serkenti szellemi energiáinkat.

Festés, átalakítás: tavasszal, ahogy a természet beindul, úgy az ember is sokkal több erőt érez magában, hogy változtasson, terveit véghez vigye. Egy lakásfestés, átalakítás hatalmas munka, de amikor elkészül és élvezhetjük a tisztaságot, frissességet, amit ad, akkor elégedettség tölti el a legtöbb embert. Megéri a fáradtságot.

Szellőztetés nélkül nincs takarítás. Amikor a tavaszi szellő befúj az ablakon és kicseréli az állott levegőt, csodálatos energiák szabadulnak fel. Érdemes ilyenkor a szőnyegeket is alaposan kiporolni és az ágyneműt is kitenni a napra.

Miért olyan fontos az ablakpucolás? Az ablakok szimbolizálják a szemeket. A téli sötét napokon az ember gondolatai is sokszor borongósak, szürkének látja a világot, a hideg ellen az ember bemenekül otthonába, visszahúzódik. Ahhoz, hogy újra meglássuk a szépet és érezzük, hogy kaptunk újra egy lehetőséget, ismét jön a tavasz, meg kell tisztítani látásunkat. A függönyöket is érdemes kimosni ebben az időszakban. A nap újra besüt az ablakokon, ha engedjük…

A virágok, a szobanövények gondozása is a tavaszi feladatok közé tartozik. Érdemes kivinni a virágokat az esőre, ha van rá lehetőség. Ez az időszak a legalkalmasabb az átültetésre, új növények ültetésére. A növények a lakásban a fa elemet erősítik, ami a gyógyulást, megújulást hozza életünkbe.