Ősi magyar szimbólumok mai lakásokban

A régi világban szinte minden tárgyat díszítettek őseink. A legkisebb használati tárgyakat is csodálatos díszítmények ékesítették pl. sótartó, mosósulyok stb. Ezek a szimbólumok nemcsak szépek, hanem hatalmas erejük van. Egészséget, szerelmet, termékenységet, összetartást, boldogságot sugároznak és ezt programozzák ma is tulajdonosaiknak a nap huszonnégy órájában. Az ember lelke örül, amikor ránéz egy-egy festett, faragott, hímzett tárgyra. Ezt az érzést erősíti az, hogy ezek a szimbólumok egy ősi rendet, egy világnézetet sugároznak. Olyan gondolkodásmódot, amiben minden ember tudja, hogy hol a helye a világban és a szívével is látja, érzi és éli az életet. A szimbólumok olyan „segítők” a hétköznapi életben, amelyeket bárki használhat akár városi környezetben is. Nem kell feltétlen parasztházban élni ahhoz, hogy egy-egy lelkes tárgyat helyezzünk el a környezetünkben. Az ősi szimbólumok mai bútordarabokra faragva ill. berendezési tárgyakra hímezve, festve is tökéletesen illeszkedhetnek akár a modern otthonokba is.

Szerelmi szimbólumok. A régi világban sokkal kevesebb magányos ember volt, mint manapság. Az emberek már gyermekkoruktól kapták azt a programot a szimbólumok közvetítésével, hogy az emberi élet alapegysége a család. A boldog család szimbóluma több helyen megjelent a lakótérben. A legjobb helye ennek a szimbólumnak a mai lakásokban a konyha-étkezőben van, ami jó esetben a lakás központi részén helyezkedik el.

Boldog család óra

Boldog család óra

Korunkban egyre több a gyermekre vágyó meddő nő, akiknek a legjobban a tulipán ill. a kelyhes virágmotívumok ajánlhatók. Nem véletlen az sem, hogy a női bútordarabra, amit tulipános ládának hívunk éppen a tulipán motívumok kerültek. A befogadás, a nőiességet erősítő szimbólumot akár a nemi egyesülést is jelképezhetik, fordított szívvel a közepükön.

gyermekáldásra vágyó nőknek javasolható a következő honfoglalás kori motívum is, ami a női teremtő erőket serkenti.

Születés mandala

Születés mandala

A növekedés, a megújulás minden ember életének mozgatórugója kell, hogy legyen, ha teljes életet kíván élni. Az életfa a folyamatos fejlődést szimbolizálja, a lakásban a legjobb helye a keleti oldalon van.

Termékenység, bőség szimbólumok nemcsak az anyagi bőséget, hanem a lelki és szellemi gazdagságot is serkentik, mint pl.: a csodaszarvas, ami az erőt, a termékenységet, a szellemi fejlődést, tudást is szimbolizálja.

Csodaszarvas

A védelmi szimbólumokhatalmas erővel bírnak. A székely kapuk csodálatos díszítményei adták és adják ma is a család védelmét. Azt tartották őseink, hogy minden, amit a teremtéssel kapcsolatos rontáselhárító erővel bír. Így kerültek a tulipános virágmotívumok a kapukra. Továbbá a körkereszt, ami a legerősebb ősi szimbólumok egyike. A Nap és a Hold a férfi és a női energiák egyensúlyát is segíti. Ezeket a szimbólumokat akár egy lakás bejárati ajtajára is felrakhatjuk és ott is ugyanolyan erővel fog hatni.

A magyar térrendezés elvei alapján fontos, hogy először rakjunk rendet az életterünkben és utána kezdjük el díszítgetni. A szimbólumok erőt adnak, örömöt sugároznak mindenki felé. Használjuk hát ezt az örökséget otthonainkban.

Magyar Térrendezés alaptanfolyam indul 2012. április 28-án Pilisszántón!

További információ: www.magyarterrendezes.hu

Kérje tájékoztatónkat a következő e-mail címen: nwg@magyarterrendezes.hu