Lelkünkből szólnak a színek, avagy mit tükröznek otthonunk színei

Címkék: Színek

A téli időszakban az ember a külvilágban nagyon kevés színnel találkozik. Már novembertől kezdve a szürke ill. a fehér színek jellemzőek a természetben. Amikor viszont tavasszal kizöldül a természet, elkezdenek nyílni az első virágok, az ember lelke felvidul, újra energiát kap. A színek befolyásolják a hangulatunkat, nemcsak érzelmileg, hanem testileg is hatnak ránk. Éppen ezért meghatározó az épített környezet (lakásunk, iroda stb.) színei, ahol életünk nagy részét töltjük. A színeket, amelyek a lakásunkban körülvesznek bennünket mi választjuk ki, ezért érdemes ezt tudatosan tenni.

Lelkünkből szóló színek

A magyar térrendezés szerint a ház az emberrel van analógiában, ami azt jelenti, hogy a saját otthonunk bennünket tükröz testi, lelki és szellemi szinten egyaránt. A lakásunk színei egy képet ad belső világunkról, hiszen a színekhez kapcsolhatók különböző tulajdonságok, személyiségjellemzők is. Ilyen szempontból érdemes elgondolkodni azon, hogy mit is jelenthetnek az egyes korok más és más „színdivatja”.

Színek a magyar térrendezésben

A hagyományos magyar lakásbelsőkben a jellemző falszín a fehér volt. Viszont a kiegészítők színesek és a piros ill. a zöld színek egyik házból sem hiányoztak. Így élettel teli otthonokban élhettek őseink. A magyar színszimbolikában a piros az öröm, a szerelem színe. Mindenképpen tüzes energiát sugároz, azaz lendületet is ad a cselekvéshez. Az ilyen erős színeket mindig mértékkel használták, így elkerülték, hogy egy domináns szín pl.: a piros, vörös a túlpörgetettség, az agresszió, az anyagiasság energiáit erősítse.

Színek a mai lakásokban, házakban

A mai lakásokban sokféle színnel találkozhatunk, sokféle kombinációban. Az egészen tarka, színes falak is jellemzőek erős színekkel, ugyanakkor egyre több helyen lehet találkozni a fehér, a fekete és szürke színekkel is a belső terekben, akár nagy falfelületeken is. Manapság nagyon divatos a narancs, a sárga és a vörös színek használata. Ezek a színek, aktivizálnak, serkentenek, ahelyett, hogy éppen nyugtató energiákat sugároznának. A szürke és fekete színek egy visszafogottságra, befelé fordulásra, akár pesszimista, depresszív hangulatra utalhatnak. A szürke egy semleges szín, de ha nagy mennyiségben fordul elő, akkor a passzivitásra, energiahiányos állapotra, elhatárolódásra, magányra utalhat. A fekete akár segíthet is abban, hogy befelé figyeljünk, elcsendesedjünk, de vigyázzunk, mert ha nagy felületeken alkalmazzunk sokféle negatív érzést is tükrözhet, erősíthet. Pl.: gyász, félelelem stb.

A magyar térrendezés szerint a színek tekintetében is érdemes figyelembe venni a mértékletesség elvét. A ház ill. lakás női szimbólum, ezért érdemes olyan színeket választani, amelyek a finomság, lágyság energiáit erősítik. Ha valaki mégis ragaszkodik az erős színekhez, akkor az adott színt érdemes mértékkel használni pl.: párnák, ágytakaró, terítő, képek stb. A természetes színárnyalatok (pl.: zöld) nyugalmat, derűt sugároznak, mindazt, amire a hazatérő embernek a legnagyobb szüksége van otthonában a feltöltődéshez.

Honfoglalás kori életfa