Az alkotás lélektana – Alkoss a lelki békédért!

IMG_5092

Hogyan hat az emberi pszichére az alkotás? Miben segíthet a hétköznapi embernek is az alkotó tevékenység? Miért hat az életünk minden területére az, ha át tudjuk magunkat adni az alkotás örömeinek? Miért érdemes kreatív tanfolyamokon megszerezni az alapismereteket?

Hogyan hat az ember lelkére az alkotás?

A nyugodt körülmények között történő alkotás az embert kikapcsolja, ellazítja. A alkotás folyamatában az ember aktív, mégis egyfajta visszavonult állapot ez. A befelé figyelés olyan gondolatokat, érzéseket hoz elő bennünk, ami felszabadítja a lelkünket és örömmel tölt el. Közelebb juthatunk önmagunkhoz, ezzel is mélyítve az önismeretünket. A valódi alkotás ideje alatt úgy érezzük, hogy megszűnik a tér és az idő, így emelkedettebb állapotba kerülünk. Akkor tudunk igazán alkotni, amikor nem a végeredményre koncentrálunk, hanem inkább az alkotás élménye inspirál bennünket.

fejleszd-kreativitasodat-magyar-terrendezessel-1

Miben segíthet az alkotás?

  • A stressz levezetésében, az értéktelenség érzésének feloldásában Ugyanis hihetetlen nagy önbizalom építő hatása van annak, ha az ember tudja működtetni a teremtő erejét és a kész mű létrehozása óriási sikerélmény mindenki számára.
  • Segít új célokat találni, rejtett képességeket előhozni. A pszichológusok szerint az alkotás a depresszió egyik legjobb gyógymódja.
  • Lehetőséget ad arra, hogy az ember a szabadidejét minőségi tevékenységekkel töltse, ahelyett, hogy értelmetlen „üres” dolgokkal üsse el azt.
  • Segíti a koncentrációt. A mai korban az ember szétszórja önmagát. A figyelem megosztása miatt viselkedésünket sok esetben szétszórtság jellemzi. Pedig tudjuk azt, hogy amikor összeszedettek vagyunk és összpontosítunk, mennyivel hatékonyabbak tudunk lenni az élet bármely területén. A kézimunka ill. az alkotás kiváló eszköz arra, hogy rendezzük a lelkünket és összpontosítsunk.
  • A kreativitás előhozásával, fejlesztésével egy újszerű látásmód alakulhat ki az emberben, ami a rugalmas szemléletet, problémamegoldó-képességet erősíti.
  • Az alkotás értékes időtöltés, amely az ember személyes fejlődését szolgálja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miért hat az életünk minden területére az, ha át tudjuk magunkat adni az alkotás örömeinek?

A nyugodt körülmények között végzett alkotó tevékenység pihentet, kikapcsol és feltölt. Csodálatos eszköz a hétköznapokban a stresszoldásra, feltöltődésre. Az embernek sikerélményt ad az, hogy a saját kezével létrehoz egy képet, tárgyat stb. A pozitív érzéseket erősíti, amikor megmutatja az alkotását másoknak és elismerik, dicsérik a munkáját. Boldogságot okoz az is, ha az alkotó kiteszi műveit az otthonában, így bármikor rájuk néz örömmel tölti el. Az alkotás okozta öröm felszabadít és hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben, rugalmasabban kezeljük életünkben a nehéz helyzeteket, kihívásokat.

              OLYMPUS DIGITAL CAMERA             OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha szeretnél egy üvegmandalafestő alkotóhétvégén részt venni további információért kattints ide. A következő alkotóhétvége 2014. május 3-4-én lesz Pilisszántón! Kérésedre részletes tájékoztatót küldök -info:gabi@gabiglassart.com

Ha  szeretnéd további alkotásaimat is megnézni, látogass el a Galériámba a honlapomon. Továbbá követheted, hogy mi történik a GabiGlassArt háza táján a facebookon is. Kattints ide!

festes k