Térrendezés titkok – Mi van a fiókok mélyén?

Címkék: Fiókok Rend

A magyar térrendezés szerint a ház, lakás belseje az ember belső, lelki életét tükrözi. Az otthonunkban található fiókok lelkünk mélyétszimbolizálják, azaz a rejtett lelki tartalmak laknak itt. Tartalma, rendje sokat elárul gazdája tulajdonságairól, lelki életéről. Mit jelent, ha nincs saját fiókunk, ha sok fiókunk van, ha üres a fiók, ha teli van a fiók, ha rendezett, ha rendetlen, ha nem használjuk? – és még sorolhatnám.

A rendezett fiók ritka, mint a fehér holló…

Amikor belépünk egy házba és látszólag rend van, nem tudhatjuk, hogy mit rejtenek a fiókok. A fiókokat általában csak tulajdonosa használja fizikai értelemben, azaz nem szoktak a barátok, ismerősök egy-egy látogatás alkalmával belenézni, belenyúlni. Tehát csak olyan dolgokat teszünk ide, amiket nem szánunk közszemlére. Nézzünk bele saját fiókunkban és szembesülhetünk saját magunkkal, lelkünk rejtett titkaival. Sokan a fiókok helyett dobozokat használnak és abba teszik azokat a dolgokat, amiket őrizgetnek a múltból és nem tudnak rajta túllépni.

Tegyük fel a következő kérdést önmagunknak: Használjuk –e a fiók tartalmát vagy azt sem tudjuk, hogy mi van benne? A nem használt fiók utalhat arra, hogy tulajdonosa nem tud vagy nem akar szembenézni saját mély lelki tartalmaival. A hiányos önismeret jele lehet az állandó keresgélés. Tudjuk –e, hogy mi hol van otthonunkban, fiókjainkban?

A másik véglet a kényszeres rend a fiókban. Rögtön azt gondolnánk, hogy az ilyen embernek rendezett a lelki élete. Ez nem igaz, éppen a belső rendetlenséget szeretné eltakarni, kompenzálni. Nem tudja szabadon megélni önmagát, elfojtja vágyait, indulatait. Szabályok, merev sémák szerint rendezi el dolgait a fiókban, éppen úgy, ahogy az életben is viselkedik.

A zsúfolt fiókok tulajdonosai azt érezhetik, hogy nem kapnak elég mozgásteret, pedig az is lehet, hogy ők kívánnak túl sokat.

Érdemes összehasonlítanunk a fiókjaink rendjét otthonunk rendjével. Ha teljesen más képet mutat, akkor teljesen másnak szeretnénk látszani a külvilág szemében, mint amilyenek valójában vagyunk.

Ha nagyon sok fiókunk van…

Azok az emberek, akik vonzódnak a kis fiókokhoz nehezen megközelíthető, kiismerhetetlen, rejtélyes emberek. Különleges emberek, akiknek viselkedése távolságtartó. Mély lelki életet élnek és sokszor saját magukat is nehezen ismerik ki. A titokzatosságban rejlik vonzerejük.

Ebben a száz fiókos szekrényben ékszereket, szépítkező holmikat tárolnak és tulajdonosa pontosan tudja, hogy mi hol van. Ez fejlett önismeretre utal ill. arra is következtethetünk, hogy ez a hölgy pontosan tudja, hogy mikor milyen praktikával tudja elbűvölni, elcsábítani a férfiakat.

Ha egyáltalán nincs fiókunk…

A gyermekeknél megfigyelhető, hogy milyen boldogsággal rakják teli első fiókjukat. A kislányok öröme határtalan, ha kapnak egy kis fiókos szekrényt vagy egy ládikát, amibe beletehetik mindazt, ami számukra fontos. Ez az igény egyre inkább előtérbe kerül a tinédzsereknél, akik teli vannak titkokkal. Az énfejlődés korai szakaszában már van igénye a gyermekeknek arra, hogy személyes tárgyaikat egy külön helyre tehessék. Teret kívánnak önmaguknak.

Kapok –e teret saját személyiségem kibontakozásához? Érdemes átgondolni az alábbi idézet üzenetét.

„Akit otthon gátolnak, a munkahelyén rendez be saját fiókot. Akit munkahelye gátol, hazaviszi szakmája lényegét vagy számára fontos részeit. Akinek sehol nincs lehetősége, az egy aktatáskába, tarisznyába, dobozba vagy akár a zsebébe menekül.”

Polcz Alaine: Rend és rendetlenség

Bele tudom tenni a lelkemet a munkámba? – Munkahelyi fiókok üzenete

Manapság jellemző az a tendencia a munkahelyeken, hogy a dolgozók nem kapnak saját asztalt, mindig máshol kell dolgozniuk. Ez a bizonytalanság érzéséhez vezethet, mivel nincs állandó helyük ill. a legfőbb üzenete az, hogy nem tudják saját személyiségüket kibontakoztatni a munka közben, mivel nem kapnak egyáltalán teret ehhez. Érzelmeinket elnyomjuk, holott anélkül nem lehet igazán alkotni. Gépiesség, monotónia, hidegség jellemzi ezeket a munkahelyeket.

A magyar térrendezés elvei szerint az ember csupán azt tudja igazán jól csinálni, amit szívvel- lélekkel végez. Azok az emberek, akiknek van saját asztaluk, fiókjuk munkahelyükön biztosan nagyobb mozgásteret kapnak a munkában, mint azok a kollégák, akiknek nincs személyes terük, azaz személyiségüket nagyon elnyomják.