A rajzolás a mindennapok öröme!

Rajzolásközben7

A rajzolás lehet számodra is a mindennapok öröme! Lépj túl saját korlátaidon és hidd el, hogy TE is tudsz rajzolni és ki tudod fejezni a kreativitásodat!

A következő cikkben összegyűjtöttem a jobb agyféltekés rajzolással kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat.

Hogyan hat az ember lelkére az alkotó tevékenység?

Ez nem mérhető kategória. A belső élményeket sokszor szavakkal is nehéz kifejezni. Miközben az ember rajzol egy magasabb energiaszintre, egy lazább, oldottabb állapotba kerül. Hihetetlen, hogy mennyire közel tudunk kerülni saját magunkhoz, tehát az önismeret fejlesztésében is fontos szerepe lehet. Találkoztam olyan hölggyel, aki elmesélte, hogy rajzolás közben olyan élmények jöttek föl benne, amelyekkel évekig nem tudott ill. nem mert szembenézni. Blokkokat oldott benne, aminek hatására egy régóta halogatott döntést is meghozott. Tehát mindenképpen segít abban, hogy közelebb kerüljünk valódi önmagunkhoz.

Megáll az idő

A mai pörgös világban általában az érezzük, hogy rohan az idő, de mégis van olyan dolog, ami megváltoztathatja az időérzékelésünket. Bizonyos tevékenységekbe az ember annyira belemerül, hogy nem érzékeli a körülötte lévő teret és az idő múlását. A gyerekek is ebben a szent időben léteznek és öröm rájuk nézni, amikor belefeledkeznek a játékba. Az alkotás csodája tehát abban is rejlik, hogy kikapcsol bennünket ebből a zajos, pörgős világból.

Rajzolás közben

Rajzolás közben

A teremtő avagy a passzív embertípusba tartozol?

A passzív ember megelégszik a világgal és belenyugszik abba, hogy a dolgok megváltoztathatatlanok. Ez a megoldás számára a legkényelmesebb. Minden rossz okozójának a másik embert vagy a körülményeket tartja. A tudatos ember viszont vállalja a felelősséget azért, hogy élete olyan, amilyenné megteremti és sorsát nemcsak passzív elszenvedőként éli, hanem tudatos alakítójaként. A teremtés így élete része. Rugalmas és az újszerűség hatja át a gondolkodásmódját. Mer és tud is változtatni életén. Nem fél a korlátoktól, könnyen újít az élet minden területén.

Rendszeres feltöltődés a mindennapokban

Érdemes elgondolkodni azon, hogy van –e az életedben olyan dolog, ami a mindennapokban feltölt és rendszeresen kikapcsolódást nyújt számodra. Az embereknek általában sokféle hobbijuk van, de olyan, amit rendszeresen végeznek már kevés. Sokféle kifogást találunk ki, ami miatt nem épül be a rendszeres kikapcsolódás az életünkbe. A rajznál viszont nem lehet kifogás, mert papír és ceruza mindig van kéznélJ

Miben segít a kreativitás megélése?

Tévképzet az, hogy a kreativitás csak abban nyilvánulhat meg, hogy létrehozunk egy-egy ötletes darabot, festünk egy képet vagy rajzolunk egy egyedi alkotást. Ezek a kreatív tevékenységek mind, mind fejlesztik a bennünk rejlő teremtő erőket. Fontos, hogy megértsük, hogy az életünk minden területén segítséget nyújthat, ha megéljük a kreatív teremtő erőket.

Az újító látásmód, a rugalmas szemléletet a problémamegoldó, döntéshozó képességetis erősíti. Önbizalmat ad és segít abban, hogy váratlan, új helyzetekben is feltaláljuk magunkat.

A kreativitás minden ember veleszületett tulajdonsága, az viszont nem mindegy, hogy ki milyen szinten éli meg. A kreativitás származhat az önmegvalósítási igényből is, amely mögött a fejlődés áll. Szeretnénk kibontakozni, értékesebbé válni, kifejezni önmagunkat, érzelmeinket, gondolatainkat.

Miben segíthet az alkotás?

  •  A stressz levezetésében, az értéktelenség érzésének feloldásában Ugyanis hihetetlen nagy önbizalom építő hatása van annak, ha az ember tudja működtetni a teremtő erejét és a kész mű létrehozása óriási sikerélmény mindenki számára.
  • Segít új célokat találni, rejtett képességeket előhozni. A pszichológusok szerint az alkotás a depresszió egyik legjobb gyógymódja.
  • Lehetőséget ad arra, hogy az ember a szabadidejét minőségi tevékenységekkel töltse, ahelyett, hogy értelmetlen „üres” dolgokkal üsse el azt.
  • Segíti a koncentrációt. A mai korban az ember szétszórja önmagát. A figyelem megosztása miatt viselkedésünket sok esetben szétszórtság jellemzi. Pedig tudjuk azt, hogy amikor összeszedettek vagyunk és összpontosítunk, mennyivel hatékonyabbak tudunk lenni az élet bármely területén. A kézimunka ill. az alkotás kiváló eszköz arra, hogy rendezzük a lelkünket és összpontosítsunk.
  • A kreativitás előhozásával, fejlesztésével egy újszerű látásmód alakulhat ki az emberben, ami a rugalmas szemléletet, problémamegoldó-képességet erősíti.
  • Az alkotás értékes időtöltés, amely az ember személyes fejlődését szolgálja.
Csodálatos ajándék volt az apukám által rajzolt kép rólam :)

Csodálatos ajándék volt az apukám által rajzolt kép rólam :)

Miért érdemes kreatív tanfolyamokon megszerezni az alapismereteket?

Otthoni környezetben az ember kevésbé tud kikapcsolódni a napi rutinból, mint egy nyugodt kifejezetten a tanulásra kialakított környezetben. Magasabb energiaszinten könnyebben ellazult állapotba lehet kerülni, ezáltal lazábban megy a ráhangolódás az alkotásra. Az oktatók is segítenek abban, hogy az ember oldottabb legyen és csak az alkotásra tudjon koncentrálni. Gyakorlatukkal, tapasztalataikkal, intuíciójukkal hatnak a résztvevőkre, akiket folyamatosan támogatnak az alkotás folyamatában. Így elkerülhető az, hogy az alkotás élménye helyett sikertelenség vegye el a kedvét a tanulónak. A csoport energiája is támogató erő, hiszen a csoport tagjainak közös a célja, így mindenki segíti a másikat.

A következő jobb agyféltekés rajztanfolyam kiváló lehetőséget ad mindenkinek, aki szeretné önmagát kipróbálni egy új helyzetben. Alkossunk együtt!