Készülj Húsvétra a Magyar Térrendezéssel!

A tavasz a tisztulás időszaka, mert a megújulás csak tiszta, friss környezetben tud igazán megvalósulni. A következő cikkből megtudhatod, hogyan tisztulhatsz Magyar Térrendezéssel. Az ünnepi készülődésről, a hagyományok ápolásáról és a tojásfestésről is olvashatsz.

Tisztuljunk magyar térrendezéssel tavasszal!

Rend a lelke mindennek”- szól a közmondás. A tavaszi nagytakarítás egy rituális cselekedet. Mivel a magyar térrendezés szerint a ház az embert jelképezi, így a háza, otthona utal testi, lelki, szellemi állapotára. Ahhoz, hogy valóban lélekben is felkészüljünk az ünnepre meg kell tisztítani otthonunkat és saját magunkat is. Ez igazán akkor lesz hatásos, ha áldozatot hozunk és böjtölünk, méregtelenítünk. A megújulást csak így kapjuk meg a feltámadás ünnepén. Amikor az ember böjtöl nemcsak a teste tisztul meg, hanem a gondolatai is. A mértékletes táplálkozás, esetleg léböjt csodát tesz a szervezettel. A lelki nagytakarítás segít abban, hogy megérző-képességünk kifinomulttá váljon, fogékonyabbá válhatunk a szellemi energiákra.

Mielőtt belefognánk a takarításba kezdjünk a lomtalanítással. Tegyük ki, ajándékozzuk el a nem használt holmikat. Nézzük át a szerkényeket, a szerkény tetejét, a lépcső alját, gardróbot, spejzt, pincét, garázst. Biztosan találunk olyan dolgokat, amik már nem működnek ill. amire nincs szükségünk. Ilyen lehet pl.: a nem használt kondigép, elromlott lemezjátszó, kinőtt ruhák, videokazetták, bakelit lemezek, romlott befőttek stb. Ahhoz, hogy a változás energiáját be tudjuk engedni az életünkbe, el kell engednünk a régit és teret kell engednünk az újnak.

Alapos takarítás, lemosás, azaz a fizikai szennyeződések eltávolítása nélkülözhetetlen tavasszal. Ahhoz, hogy lakásunk is megújuljon a víz tisztító erejével fel kell frissíteni. Olyan helyeken is ki kell takarítani, amire a szokásos heti takarításnál általában nem jut időnk. Így a garázs, pince, gardrób, spejz, padlás stb. Tehát mindazok a helyiségek, amiket hajlamosak vagyunk elhanyagolni egy-egy gyors takarításnál. A pókhálók eltávolítása is serkenti szellemi energiáinkat.

Festés, átalakítás: tavasszal, ahogy a természet beindul, úgy az ember is sokkal több erőt érez magában, hogy változtasson, terveit véghez vigye. Egy lakásfestés, átalakítás hatalmas munka, de amikor elkészül és élvezhetjük a tisztaságot, frissességet, amit ad, akkor elégedettség tölti el a legtöbb embert. Megéri a fáradtságot.

Szellőztetés nélkül nincs takarítás. Amikor a tavaszi szellő befúj az ablakon és kicseréli az állott levegőt, csodálatos energiák szabadulnak fel. Érdemes ilyenkor a szőnyegeket is alaposan kiporolni és az ágyneműt is kitenni a napra.

Miért olyan fontos az ablakpucolás? Az ablakok szimbolizálják a szemeket. A téli sötét napokon az ember gondolatai is sokszor borongósak, szürkének látja a világot, a hideg ellen az ember bemenekül otthonába, visszahúzódik. Ahhoz, hogy újra meglássuk a szépet és érezzük, hogy kaptunk újra egy lehetőséget, ismét jön a tavasz, meg kell tisztítani látásunkat. A függönyöket is érdemes kimosni ebben az időszakban. A nap újra besüt az ablakokon, ha engedjük…

A virágok, a szobanövények gondozása is a tavaszi feladatok közé tartozik. Érdemes kivinni a virágokat az esőre, ha van rá lehetőség. Ez az időszak a legalkalmasabb az átültetésre, új növények ültetésére. A növények a lakásban a fa elemet erősítik, ami a gyógyulást, megújulást hozza életünkbe.

Végezz tértisztítást! Õseink a fizikai szennyeződések eltávolítása mellett fontos szerepet tulajdonítottak az energetikai tértisztításnak is, használták a szenteltvizet, sót, gyertyát és gyakran meszeltek. A beköltözés előtt parázzsal is tisztították a teret. Látható tehát, hogy a tűz és a víz elem használata a leghatásosabb tértisztításnál. A tértisztítást egy évben többször is megcsinálták, főként ünnepek előtt.

Ünnepi készülődés Magyar Térrendezéssel

Ahhoz, hogy az ünnep előtti időszak ne kapkodással teljen érdemes előre elterveznünk, hogy mit szeretnénk megcsinálni Húsvétig. Reálisan mérjük fel a lehetőségeinket és vegyük figyelembe azt, hogy mindenben érdemes a mértékletesség elvét követni. Annak biztosan nincs értelme, hogy kapkodjunk és kimerüljünk mire elérkezik az ünnep.

Természetes lakásdíszítés

Az ünnepi készülődés kellemesebb része a lakásdíszítés. Ez azonban a magyar térrendezés elvei szerint jó, ha visszafogott, azaz csak mértékkel. A tisztaság, rendezettség mellett a természetes díszek, növények, virágok teszik igazán ünnepivé a lakást. Az asztalnak kiemelt szerepe van a magyar térrendezésben. Ünnepekkor a háziasszonyok mindig szépen hímzett terítővel takarta le. Akár elegendő lehet, ha egy csokor barkaággal díszítünk ill. a festett tojásokat kosárkába tesszük.

Fessünk tojásokat!

A régi világban a leányok többféle tojást festettek, amit szívesen ajándékoztak. Azoknak a legényeknek, akik közömbösek voltak számukra nem számított, hogy milyet kapnak, de aki iránt érdeklődött a lány, ő kapta a legszebbet. A hagyományos magyar hímes tojások jellemzően pirosak, ritkán festettek más színeket. A hímes tojások díszei eredetileg a tojás termékenységvarázsló, gyógyító, bajelhárító szerepét erősítő mágikus ábrák voltak. Szerelmi üzeneteket is közvetítettek . A tojások hímzésének számtalan variáció létezik, a hímes tojás készítője mindig „beleteszi” saját magát, gondolatait az alkotásba. Ezért a legtöbb tojás egyedi, de vannak motívumok, amelyek ismétlődnek pl.: szív, gyümölcsök, nap, hold, virágok, tulipán stb. A népi hiedelem szerint, ha nagypénteken festjük, akkor nem romlik meg a tojás.

Ápoljuk a hagyományt!

A húsvéti locsolkodás és a hímes tojás egymástól elválaszthatatlanok, mint a nő és a férfi, amikor szerelmesek. Szinte minden húsvéti szimbólumra és hagyományra kimondható, hogy termékenységvarázslás, a természet, az „új” indulásának serkentését igyekszik elősegíteni. Bízom benne, hogy felismerjük azt, hogy az ünnepek valódi átélése emeli életünket. Ilyenkor az ember kilép a hétköznapi kerékvágásból és egy szent időben tud ünnepelni. Figyeljük meg saját magunkat, hogy mennyivel másképpen tudjuk átélni ezt az időszakot, ha tudatosan felkészülünk rá. A magyar térrendezés szerint a ház és lakója szoros összefüggésben vannak egymással, azaz otthonunk megtisztításával mi magunk is megújulhatunk.

Lakásunk a lelkünk tükre, azaz ha más szemmel nézünk otthonunkra, megláthatjuk benne saját személyiségünket. A Magyar Térrendezés segít abban, hogy az önismeret magasabb fokára kerüljünk azáltal, hogy figyeljük környezetünk jeleit, és tudatosan tereljük az energiákat. Magyar Térrendezés Tanácsadó képzés ill. Magyar Térrendezés alaptanfolyamok indulnak folyamatosan.