Szomszédolás Magyar Térrendezéssel!

Címkék: Szomszédok

Milyen a viszonyod a szomszédoddal? Baráti vagy éppen annyira felületes, hogy még a szomszédod nevét sem tudod? A szomszédod a segítőd vagy éppen sok bajt okoz az életedben? Vajon hogyan lehetne jobbá tenni a kapcsolatot? A szomszédi kapcsolatokat a régi világban általában a kölcsönös tisztelet és megbecsülés jellemezte. A jól működő szomszédi viszony mindenki számára előnyt jelenthet és megkönnyítheti a családok életét.

Nézzük mi jellemzi manapság a szomszédi kapcsolatokra! A szomszédolás lélektana egy nagyon tág téma, amit az alábbi cikkben a magyar térrendezés elvei szerint járunk körbe.

Zsúfoltság – túl közel vannak hozzám

Vajon miért zárkózunk el egymástól? A magyar térrendezés szerint a ház élő lény, azaz az emberrel hozható analógiába. A ház ill. lakás körüli terület ennek megfelelően az emberi aurával, energiamezővel hozható összefüggésbe. Sokan azért panaszkodnak a szomszédokra, mert nagyon közel vannak az életterükhöz és megzavarják annak intimitását. A panellakásokban a falak vékonyak és áthallatszik minden halkabb zörej is. Ugyanez a helyzet a legtöbb újépítésű társasházzal is, ahol szintén vékonyak a falak és a lakók könnyen megzavarhatják egymás nyugalmát. Elképzelhető, hogy az emberek éppen ezért tartózkodnak a szomszédi kapcsolatok ápolásától, mert ez egy ellenállást válthat ki bennük. A zárkózottság és bizalmatlanság jele lehet, hogy sok helyen a társasházakban rácsokkal veszik körül magukat az emberek. Ezzel ellentétben vidéken még ma is sok helyen egyáltalán nincsen kerítés vagy állandóan tárva nyitva találjuk a kapukat, ezzel is sugallva, hogy bármikor szabadon beléphetünk.

Íratlan szabályok a szomszédok között

Az együttélés a valódi közösségekben íratlan szabályok szerint működött és vidéken működik sok helyen még manapság is. A szomszédoknak szabad bejárása volt a házba és nem fogadták őt a vendégnek kijáró kötelező gesztusokkal. Az emberek nap mint nap szomszédoltak és a legtöbb esetben a szomszéd tudatában volt annak, hogyha vendég jött akkor ő zavarhat, ezért továbbállt. Az embereknek igényük volt a családok közötti eszmecserére, a közös időtöltésre. A szomszédi kapcsolatoknál különösen fontos, hogy figyeljünk arra, hogy meddig okoz örömet a kapcsolat mindkét félnek és mi az a pont, ahol már teherré válhat az együttélés.

Az együttélés nehézségei

A családi házakban lakók másfajta problémákra panaszkodnak a szomszédaikkal kapcsolatban, mint a városi tömbházban, társasházban élő embertársaiknak. Sokakat zavar a fűnyíró, vagy egyéb hangos gépek zaja, különösen hétvégén reggelente. Továbbá az állattartás is sokféle gondot hozhat föl, mert a zajok mellett a szagok is kellemetlenek lehetnek. Pl: a láncon tartott kutya vonyítása, a disznóól ill. a trágyadomb szaga, a vizesen meggyújtott gallyak füstje megzavarhatja a szomszédok életét. További problémaforrás lehet a szorgalmi úton a közös bejárás, amikor egy rossz helyen parkoló autó miatt nem tudunk a saját autónkkal bejutni a garázsba.

A panel ill. a társasházi lakásokban más jellegű gondjaik lehetnek az embernek. A legtöbben arra panaszkodnak, hogy a szomszéd hangos, csapkodja az ajtót, magas hangerővel nézi a TV-t, hallgatja a rádiót, kopogós cipőben jár, a lakók feje fölött állandóan szekrényt tologat vagy a tetőteraszon kerti bulit rendez. A teraszok használata is problémaforrás lehet, mert a frissen teregetett ruhákon pl.: elég rosszul mutat a felső szomszéd tetőteraszáról lehulló cigarettahamu. Továbbá a sorházak terasza sok helyen annyira közel van egymáshoz, hogy hiába választják el pl.: fa határoló elemekkel mégis olyan érzésünk lehet, mintha egy közös teraszon ülnénk. A leskelődés és a pletykálkodás egy lakóközösségen belül is gyakran előfordul.

A jó szomszédi viszony aranyat ér

A mai felgyorsult világban az ideges, türelmetlen ember különösen érzékeny pontja lehet, ha az otthonában sem lehet nyugalma. Példaértékű lehet az a szomszédsági viszony, ami falusi környezetben még ma is sok helyen él. A régi világban a szomszédok egymást folyamatosan segítették, kölcsönadtak egymásnak használati tárgyakat ill. ami elfogyott a háztartásból. Segítettek, ha beteg volt a háznál, szükség esetén az időseket ellátták, ha nem voltak otthon a háziak. Megetették az állatokat, meglocsolták a növényeket, vigyáztak a házra. A szomszédok sok esetben olyan közel kerültek egymáshoz, mint a rokonok. A családban a fontos eseményeknél pl.: házépítés, esküvő, temetés segédkeztek. Nemcsak a gyermekfelügyeletet oldották meg közösen, hanem közös programokat is szerveztek.

Miért éppen ők a szomszédaim?

Nemcsak a rokoni, baráti, munkahelyi kapcsolatainknál, hanem a szomszédi kapcsolatoknál is igaz lehet az a spirituális törvényszerűség, miszerint minden kapcsolatnak üzenete van és tanulhatunk belőle. Tehát nem véletlen az, hogy ki az akivel összehoz minket az élet. Érdemes a szomszédainkat egy kicsit más szemmel nézni, hogy melyek az értékes tulajdonságaik, mi lehet az, amiért felnézhetünk rájuk. Próbáljunk ráérezni arra, hogy mire akarnak minket megtanítani. Pl.: türelemre, nyugodt higgadt kommunikációra stb. Minden ember életminőségén sokat javíthat egy jó szomszédi viszony. Gondoljuk csak el, hogy mennyivel könnyebb lehet az életünk, ha a szomszédi viszonyaink a kölcsönös elfogadásra, tiszteletre és segítőkészségre alapozódhat.

Jó szomszédolást!