Kapuk régen és ma

Címkék: Kapu Szimbólumok

A kapuhoz nagyon sokféle szimbolikus jelentés társítható: az ismeretlen felfedezése, titokzatosság, találkozás, hazatérés, elhatárolódás, védelem. Az energetikai térrendezés elvei szerint a kapu jelképezi auránk határait. Mivel a ház jelképezi az embert, a kert, az udvar az auráját. A kapu a legelső kapcsolódási pontunk a külvilággal, amikor kilépünk házunkból. Továbbá itt dől el a hozzánk érkezők első benyomása rólunk.

Az energetikai térrendezés elvei szerint a kapu jelképezi auránk határait. Mivel a ház jelképezi az embert, a kert, az udvar az auráját. A kapu a legelső kapcsolódási pontunk a külvilággal, amikor kilépünk házunkból. Továbbá itt dől el a hozzánk érkezők első benyomása rólunk.A kapu megmutatja, hogy mennyire vagyunk társaságkedvelő vagy éppen zárkózott emberek.

A régi világban a kapukat díszítették, tehát fontos volt számukra az, hogy ne csupán egy használati tárgy legyen a kapu, hanem esztétikai, spirituális szerepe is volt. Az emberek hívogató kapufeliratokkal fogadták a hozzájuk érkezőket. Továbbá védelmi szerepe is volt ezeknek a feliratoknak.

A mai kapuk sokszor zártak, az emberek betonfalakkal, szögesdrótos kerítésekkel veszik körül magukat. Ez mutatja azt, hogy a mai ember sokszor betegesen védi a tulajdonát és az elmagányosodást is mutatja.

Lehet még ma is találni szép kapukat, amik nyitottak és jelképekkel díszítettek.